• Súťaž mladých záchranárov

          • Dňa 2.5.2024 sa žiaci našej školy pod vedením Mgr. Schnellyovej zúčastnili na súťaži Slovenského Červeného kríža s názvom Súťaž mladých záchranárov pre 1. stupeň ZŠ. 

            Na jednotlivých stanovištiach predviedli svoje vedomosti a zručnosti, ktoré od nich porota požadovala. Keďže sa na túto súťaž s p. učiteľkou pripravovali, dobre sa im darilo a z 12 družstiev skončili na peknom štvrtom mieste. 

            Blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Zápis detí do materskej školy

          • Oznamujeme rodičom, že žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2024/2025 si môžete stiahnuť  ziadost_o_prijatie_do_MS(5).doc  alebo vyzdvihnúť osobne v materskej škole.

            Priebeh zápisu:

            Zákonný zástupca predloží riaditeľovi písomnú žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy podpísanú oboma zákonnými zástupcami spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            K overeniu údajov je potrebné poskytnúť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz jedného zákonného zástupcu, v prípade prechodného bydliska potvrdenie o prechodnom pobyte.

            Prevzatie žiadostí a overenie údajov zabezpečia  pedagogickí zamestnanci materskej školy.

            Termín odovzdávania žiadostí:       7. mája 2024      v čase od    od 9,00 – 10,00 hod.

            ale aj v termíne dohodnutom s riaditeľkou ZŠsMŠ.

            Kritéria prijímania detí do materskej školy:

            1. deti, pre  ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné a dovŕšia päť rokov   do 31. augusta daného roka v zmysle zákona,

            2. deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania,

            3. deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t.j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31.augusta príslušného kalendárneho roka.

            4. deti od troch rokov veku

            5. deti mladšie ako tri roky môžu byť prijaté v prípade voľnej kapacity MŠ,

            6. deti so špeciálnymi výchovno – vzdelávacími potrebami sa prijímajú v prípade, že môže škola vytvoriť vhodné personálne, materiálne a priestorové podmienky. Zákonný zástupca je povinný predložiť riaditeľovi potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od odborných lekárov – špecialistov a vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            cest.vyhlasenie_zakonn.zast..docx

            Inf.suhlas_rod.s_pokrac.predpr.vzdel..docx

            pis.vyhl.k_podaniam.docx

            suhlas_vseo.lekara_s_pokracovanim_pov.predpri.vzd.docx

          • Stavanie mája

          •                           V máji - vie to mladá cháska v celom svete kvitne láska.

            Májové slávnosti sú plné tradičných zvykov. Máj je obdobie lásky a zrodu nového života.

            * Ak prvý májový týždeň pršalo, dážď bol predzvesťou bohatej úrody.

            * Prvomájovú rosu považovali na celom Slovensku za účinný liek a za preventívny prostriedok proti bolestiam  (ľudia si ňou umývali oči, natierali lišaje a pod.). Na strednom Slovensku sa dievčatá postavili na dážď a tri razy odriekali :                  Dážď, dážď, májový dážď, budú mi od teba vlasy rásť.

            * Májová zeleň, ako magický prostriedok, vyjadrovala želanie gazdov týkajúce se sily a dobrého rastu rastlinstva. Zvyky, pri ktorých mali rozhodujúcu úlohu rastliny, nazývali "májenie".

            Stavanie mája prebieha tradične 30.apríla, no my sme si ho v škole postavili už utorok. Najprv sme ho vyzdobili, zaspievali májové pesničky a umiestnili na tradičnom mieste.

          • Deň Zeme

          • Aj v tomto roku si naši žiaci pripomenuli Deň Zeme. Stačí len otvoriť oči, porozhliadať sa okolo seba a všímať si prostredie, ktoré dokáže ovplyvniť človek svojou činnosťou. 

            ​​​​​​​V tomto roku sme sa zamerali na vyzbieranie odpadkov na uliciach SNP a Lipovej a tiež v okolí našich škôl.

            ​​​​​​​​​​​​​​Prispeli sme tak aspoň malou troškou ku skrášleniu našej dediny.

          • VIKTOR - hudobno-zábavný program "PESNIČKA JE LIEK"

          • Stredu 10.4.  k nám opäť zavítal náš veľký kamarát Viktor.  Starší žiaci ho  dobre poznajú, rovnako ako jeho pekné pesničky. Na hodinách HUV sme sa niekoľko z nich naučili. Spievajú sa aj v MŠ, preto sme nemali problém spievať ich spolu s ním, nevynímajúc aj  našich kamarátov škôlkarov. Ako nám prezradil, veľmi príjemne ho to prekvapilo a aj potešilo, že sme ho po roku opäť pozvali.

            Ďakujeme za pekný koncert - spevák Viktor!

          • Dopravná výchova v MŠ

          • Deti sa v rámci dopravnej výchový  oboznámili s dopravnými značkami,správne a bezpečne prechádzali cez cestu, reagovali na semafór, oboznámili sa s piesňou " Na ceste" od M. Jaroša. Rozvíjali slovnú zásobu pri tvorení hádaniek. Triedili dopravné značky podľa geometrických tvarov.Jazdou na bicykli a odrážadle dbali na bezpečnosť, rozvíjali obratnosť, zastavili na dohovorený signál. Pokračovali sme témou ,,Dopravné prostriedky", v ktorej sme sa oboznamovali s rôznymi druhmi dopravy. Hrali sme sa na cestovanie vlakom, autobusom...Zostrojili niektoré dopravné prostriedky. Nechýbali ani veselé pesničky o nich.Týždeň sme ukončili jazdou na bicykli a odrážadle na dopravnom ihrisku. Bolo supeeeer...

          • Zápis do 1. ročníka

          • Jedným z významných období v živote dieťaťa je nástup do školy. Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“.

            Tento rok sme na oficiálnom zápise v dňoch 8.-9.4. 2024  privítali  len málo detí, o to viac sa na ne budeme tešiť v novom školskom roku. Zapísať sa však môžu prísť aj ďalšie deti, ktorých rodičia prejavia záujem o našu školu. Radi ich privítame.

          • Činnosť ŠKD v marci

          • Celý mesiac marec sme sa venovali knihe 📖 . Boli sme úspešní autori, spisovatelia👩🏻‍🎓 👨🏻‍🎓 , recitátori  👩🏻‍🏫 🧑🏻‍🏫 . Vyrobili sme si mesto z príbehu 🏠 🏘️ , knihu 📋 , záložky🧧 . Oslávili sme svetový deň vody 🚰 s malými kvapkami 💧 . Neskôr sme sa venovali Veľkej noci 🌷 a jej tradíciám🐣 . Vyrobili sme si zajačika🐇 , vymaľovali vajíčka🥚 , nasadili zelenú trávičku🌱 . Sviatky sme ukončili veľkonočnými súťažami🏃🏻‍♀️ 🏃🏻‍♂️ . Dievčatá 💃 schovávali pre chlapcov 🕺🏻 vajíčka, utekali s nimi pred kúpačmi. Chlapci polievali dievčatá

            suchou vodou a dievčatá sa snažili uhýbať. A už sa teším na Apríl a mojich šikovníčkov, ako sa budú tešiť

            mojim novým nápadom.

          • Deň vody

          • V  tomto roku pripadol Svetový deň vody na piatok, 22. marca 2024. Prvý Svetový deň vody sa uskutočnil 22.3.1993 a odvtedy je jeho cieľom neustále pripomínanie dôležitosti a významu vody a motivovanie ľudí k jej ochrane a šetreniu. Voda je najrozšírenejšou a najdôležitejšou látkou na svete, bez ktorej by život na Zemi nebol možný. 

            Témou Svetového dňa vody 2024 ktorý si už takmer tri desaťročia pripomíname 22. marca, je „VODA PRE MIER.“. Cieľom je zamerať pozornosť na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta. Obmedzený alebo žiadny prístup k vode, ako aj jej znečistenie môže stupňovať napätie medzi krajinami a stať sa tak spúšťačom konfliktov vo svete.

            Aj na našej škole sme si v jednotlivých triedach pripomenuli tento deň aktivitami, ktoré sa žiakom páčili a zanechali v nich odkaz: 

            • Nezabudnite šetriť vodu doma, v škole, v práci.
            • Nenechávajte ju dlho tiecť.
            • Ak vám zostane v pohári voda, ktorú ste nestihli vypiť, polejte ňou kvety.
          • Literárna súťaž 3.-4. roč.

          • Tohtoročného školského kola literárnej súťaže sa zúčastnili žiaci tretieho a štvrtého ročníka. Vytvorili si tri zmiešané  družstvá, ktoré si zmerali sily v úlohách znázornených na interaktívnej tabuli.

          • Zápis do 1. ročníka na šk. rok 2024/2025

          • LEGISLATÍVA

            V súlade s platnou legislatívou je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole každé dieťa, ktoré dovŕši vek 6 rokov.

            V prípade špecifickej situácie Vám môžu byť nápomocné nasledovné zákony a nariadenia:

            https://www.minedu.sk/informacie-pre-rodicov/

            • zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov;

            • § 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o doplnení niektorých zákonov; • vyhláška Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole;

            • všeobecne záväzné nariadenie (VZN )príslušnej obce o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti obce.

            V prípade, že Vám termín zápisu nevyhovuje (dieťa alebo rodič je chorý) alebo máte iné vážne dôvody, pre ktoré

            sa zápisu nemôžete zúčastniť, kontaktujte RŠ na tel. čísle: 0907486627 .

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR určuje termín zápisu dieťaťa na povinnú školskú dochádzku od 1. apríla 2024 do 30. apríla 2024

            • zápis sa odporúča elektronickou formou, ak to technické podmienky umožňujú, prípadne iným spôsobom v závislosti od priestorových možností konkrétnej základnej školy
            • overenie údajov poskytnutých obidvoma zákonnými zástupcami sa uskutoční osobným stretnutím  v priestoroch školy
            • zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy , najneskôr do 1. júna 2024,
            • ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasť žiadosti zákonného zástupcu, ktorým je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sa nebude pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov .
            • Prihlaska_na_zapis_do_1.r.2024(1).docx
            • Ziadost_o_odklad_skol._dochadzky.docx

            Zápis bude prebiehať:

            • fyzicky za prítomnosti zákonných zástupcov dieťaťa spolu s dieťaťom
            • k zápisu je potrebné priniesť RODNÝ LIST DIEŤAŤA A OBČIANSKY PREUKAZ  ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV 

            Spôsob podania prihlášky do 1.ročníka:

            • osobne - na stránke školy bude od 25.3.2024 prístupná  prihláška, ktorú si zákonný zástupca dieťaťa môže stiahnuť a vopred vyplniť.  Prihlášku osobne odovzdá pri zápise, kde ju  zodpovedný zamestnanec skontroluje so zákonnými zástupcami dieťaťa priamo v škole, následne ju rodičia/zákonní zástupcovia podpíšu

            • Rodičia, ktorí nemajú možnosť stiahnuť si  prihlášku: vypíšu prihlášku v listinnej podobe priamo v škole počas zápisu (tlačivo na vyplnenie "Prihláška do 1.ročníka" dostanú rodičia v škole)

               Dôležité upozornenie:

            • prihláška do 1.ročníka musí byť podpísaná oboma rodičmi 

              Ak nemôžu prísť k zápisu obaja zákonní zástupcovia, môžete si prihlášku vytlačiť dopredu a priniesť podpísanú oboma zákonnými zástupcami.

            V prípade že:

                   a) zákonní zástupcovia sa dohodli, že všetky písomnosti týkajúce sa prijímania dieťaťa na základné vzdelávanie bude podpisovať  len jeden, vypíšte písomné vyhlásenie: Pisomne_vyhlasenie_rodicov.docx

                b)  nie ste v kontakte s druhým zákonným zástupcom dieťaťa, vypíšte písomné vyhlásenie:  jCestne_vyhlasenie_zak.zast.zadovaz.podpisu.docx

             

                  Pre tých, ktorí žijú dlhodobo v zahraničí:

            1. Vypíšte a odošlite   prihlášku na emailovú adresu školy: zs-hran@post.sk

            2. Vyplňte  žiadosť o ziadost-o-povol.st.v-zahranici(1).docx a zašlite podpísané tlačivo (jeho scan) na mailovú adresu: zs-hran@post.sk

            alebo  všetky dokumenty vytlačte, podpíšte  a  pošlite poštou na adresu školy: Základná škola s materskou školou, SNP 446/178, 076 03 Hraň

            3. V prípade štúdia v zahraničí pripomíname povinnosť zákonného zástupcu dieťaťa doložit riaditeľovi ZŠ potvrdenie o návšteve školy v zahraničí a to najneskôr do 15.9. 2024.

            V prípade, že potrebujete neodkladne konzultovať okolnosti zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka, je o to možné požiadať v čase zápisu na telefónnom: 0907486627, alebo 0566790013

            Termín zápisu je záväzný, preto Vás žiadam dodržať ho.

            Pri vypĺňaní Prihlášky do 1. ročníka je veľmi dôležité  správne vyplniť kontakty na rodičov, resp. zákonných zástupcov dieťaťa a to telefonické aj emailové. 

            Prosíme Vás, sledujte našu stránku, kde Vás budeme informovať priebežne.

            Vážení rodičia !  Vopred Vám ďakujem za spoluprácu a dodržanie termínov.

            Mgr. Naďová, riaditeľka

             

          • Hviezdoslavov Kubín

          •    Na počesť nášho veľkého spisovateľa P. O. Hviezdoslava sa uskutočnilo triedne  kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci 1.-2. ročníkov si mali možnosť vyskúšať prednes pred celou triedou a preto sa pripravili zodpovedne. Recitovali poéziu a umiestnili sa nasledovne:

                                             1. miesto:  Tomáš Juroš  (1.ročník)

                                                                Sabína Hajašová (2.ročník)

                                             2. miesto:   Alex Hajtó (1. ročník)

                                                               Ella Karičková (1. ročník)

            Všetci zúčastnení obdŕžali sladké ocenenia aj diplomy.  

             

          • Marec mesiac knihy

          • MAREC MESIAC KNIHY.....pri tejto príležitosti sme navštívili našu obecnú knižnicu. Porozprávali sme sa o knihách - čo v nich nájdeme, ako s nimi zaobchádzať, prečo sú dôležité v našom živote...Teta Katka nás oboznámila so žánrovou skladbou kníh a výpožičným poriadkom knižnice. Na záver nás odmenila sladkosťou a s presvedčením, že deti opäť zavítajú do knižnice - aj v sprievode svojich rodičov.

            V tomto mesiaci sa venujeme čítaniu kníh, napríklad aj bájok. Sú v nich ukryté ponaučenia.Tie sme si spoločne vysvetĺovali a bájky dramatizovali. Samozrejme, že nechýbali ani výtvarné a pohybové činnosti.

          • Prechádzka vesmírom

          • Dňa 14.3. 2024 sme strávili čas pri rozprávaní o vesmíre, slnečnej sústave a o hviezdach s pracovníčkou z  Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína z útvaru astronómie. Bolo to veľkým prínosom pre všetkých, lebo sme sa dozvedeli veľa nového z atronómie a zároveň si opakovali získané poznatky prácou na tabuli.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Dňa 14.3. 2024 sa uskutočnili v materskej škole„Veľkonočné tvorivé dielne“, ktoré si pre deti pripravili naše pani učiteľky. Dieťa s spolupráci so svojou mamkou alebo oteckom pripravili krásny výrobok.  Pri práci použili tavné pištole a rôzne ozdoby – vajíčka, zajačiky, kuriatka, stužky, kvety a iné.

            Za snahu dostali všetci chutné palacinky, ktoré pre nich pripravili naše kuchárky. Rodičia mali radosť, že mohli tvoriť so svojimi deťmi a deti sa tešili z vlastnoručne vyrobených dekorácií, k sviatku Veľkej noci. Všetky práce boli krásne, nakoľko boli robené s láskou a radosťou.

            Bol to pre nás všetkých obohacujúci deň a veríme, že tieto krásne dekorácie už ozdobujú izby.

          • Beseda s pracovníkom SČK

          • Dnešný deň sme využili na besedu s pracovníkom SČK. Žiaci i deti MŠ sa oboznámili s podaním prvej pomoci, ukážkou pri ošetrovaní úrazov, zlomenín. Bola to dobrá príprava pred súťažou, ktorej sa chceme zúčastniť. Deti aj žiakov zaujali tieto nové informácie. Mali možnosť vyskúšať si oživovanie, dýchanie z úst do úst, uloženie zraneného do stabilizovanej polohy. Tešíme sa na opakované stretnutie v apríli.